Zes tips tegen vet haar

Een veelvoorkomend probleem, maar dat neemt niet weg dat het voor de nodige schaamte of voor een ongemakkelijk gevoel zorgt: vet haar. Vet haar ontstaat door de natuurlijke talgproductie van de hoofdhuid. Talg zorgt ervoor dat de huid beschermd wordt tegen ziekten en uitdroging. Mensen die last hebben van vet haar, hebben eigenlijk last van de hoofdhuid die te veel of te snel talg produceert. Een vervelend probleem, dus wij snappen dat jij je afvraagt: Hoe kom je van vet haar af? In deze blog delen wij een aantal tips tegen vet haar.

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op vet haar. In sommige gevallen ligt het helaas aan de genen die je hebt geërfd van je ouders, maar ook verstoringen in je hormoonbalans door bijvoorbeeld medicijnen, zwangerschap of pubertijd en externe factoren zoals een hoge luchtvochtigheid en (verkeerde) haarproducten kunnen invloed hebben op vet haar. Hieronder delen wij een aantal tips tegen vet haar.

vette-hoofdhuid

Tips tegen vet haar

 1. Probeer zo min mogelijk aan je haar te zitten.
  Met je handen in je haar zitten is een grote boosdoener voor het krijgen van vet haar. Onze handen zijn vaak vettig dus wanneer je regelmatig met je handen in het haar zit, worden je lokken alleen maar vettiger. Ook is het aan te raden om zo min mogelijk je haar te borstelen. Door het borstelen van het haar verspreid je het vet van de hoofdhuid ook over de lengte van je haren. Hierdoor wordt niet alleen je haar bij je hoofdhuid vet, maar ook je lange lokken.
 2. Ga zorgvuldig om met je wasbeurt
  Een van de vet haar tips die je vaak hoort: Probeer je wasbeurten te minimaliseren. Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter je haar wordt. Wanneer je dagelijks je haar wast met shampoo wordt je hoofdhuid alleen maar meer gestimuleerd om meer talg aan te maken. De weggespoelde talg moet weer gecompenseerd worden. Dat klopt, maar toch moet je niet raar op kijken dat wij adviseren om je haar dagelijks te wassen. Hé? Dat is tegenstrijdig? We zullen het je uitleggen.Vet haar ontstaat vaak door een verstoorde zuurgraad (pH-waarde) van de hoofdhuid. Om vet haar echt bij de kern aan te pakken, is het belangrijk dat de zuurgraad van je hoofdhuid weer in goed in balans komt. En dat kan door je hoofdhuid dagelijks te wassen met speciale producten die passen bij jouw probleem. Tijdens een gratis hoofdhuidanalyse nemen onze haar & hoofdhuidspecialisten jouw haar en hoofdhuid onder de loep met de Mediscope. Zo kunnen wij precies wat jouw hoofdhuid nodig heeft om weer gezond te worden.Ook is het belangrijk om tijdens je wasbeurt je hoofdhuid zacht te behandelen. Misschien ben je wel geneigd om je hoofdhuid hard te boenen om het schoon te krijgen. Dit zorgt juist voor het stimuleren van de talgproductie. Daarnaast is het te heet wassen van je haar ook een oorzaak voor vet haar. Het hete water stimuleert de talgklieren om meer talg te produceren. Eén van de tips tegen vet haar is dan ook om na elke wasbeurt je haar af te spoelen met koud water. Hierdoor sluiten de haarschubben en wordt voorkomen dat de talgklieren gaan over produceren. Als laatst is het belangrijk dat je je producten goed uitspoelt na het wassen bijvoorbeeld door minimaal 30 seconden na te spoelen.
 3. Gebruik de juiste producten
  Haarproducten hebben veel invloed op het ontstaan van vet haar. Veel shampoos bevatten sulfaten. Sulfaat zorgt ervoor dat shampoo begint te schuimen en dat vuil en olie uit je haar onttrokken wordt. Maar de reinigende functie van sulfaat is veel te heftig voor de hoofdhuid waardoor de talgklieren beginnen over te compenseren. Eén van de vet haar tips: Kies daarom voor een sulfaatvrije shampoo. Vermijdt daarnaast haarproducten die siliconen bevatten. Siliconen trekken namelijk juist vet en vuil aan. Welke shampoo je het beste kunt gebruiken? Zoals eerder al was te lezen, kunnen wij met de Mediscope precies zien wat jouw hoofdhuid nodig om weer gezond te worden. Laat je op basis van de gratis haar & hoofdhuidanalyse adviseren welke producten het beste passen in jouw situatie.Oke, deze tips tegen vet haar maken duidelijk dat je gebruikelijke haarroutine veel invloed heeft op het voorkomen van vet haar. Maar er zijn ook nog andere factoren die invloed hebben op het voorkomen van vet haar. Lees snel verder voor meer vet haar tips.
 4. Zorg voor goede hygiëne
  Maak geregeld je haarborstel schoon! Een typisch klusje dat voor velen te weinig wordt gedaan. En dat terwijl het juist een grote boosdoener is in het krijgen van vet haar. Het vet van je geborstelde vette haar blijven achter in je haarborstel. Die wil je natuurlijk niet in je net gewassen haar borstelen. Een andere plek waar het vet van de huid en het haar opstapelt: Je kussensloop! Tijdens je slaap verspreiden de vetten van je hoofdhuid zich in je kussensloop, waar je iedere nacht ligt je haar weer opnieuw op ligt. Verschoon daarom regelmatig je kussensloop.
 5. Let op je voeding
  Het is natuurlijk altijd een goed idee, maar zoals bij veel uiterlijke problemen, heeft voeding veel invloed in het voorkomen van vet haar: Eet gezond! Suikers en vetten stimuleren namelijk de talgproductie. Zorg dat je eetpatroon in balans is. Af en toe vet eten is geen probleem, maar probeer het te combineren met voldoende groente, fruit en granen. Daarnaast is het belangrijk om genoeg water te drinken. Vocht zorgt ervoor dat de huid ook van binnenuit beter gehydrateerd blijft, waardoor de hoofdhuid minder gestimuleerd wordt om talg aan te maken.
 6. Laat je adviseren door de haar & hoofdhuidspecialist van Berino
  Heb je al de nodige adviezen en vet haar tips opgevolgd maar lijkt niks te helpen tegen vet haar? Laat je adviseren door de haar & hoofdhuidspecialist van Berino. Zonder behandeling kan vet haar namelijk leiden tot verstopte haarzakjes en talgophoging wat de kans op haaruitval vergroot. Wij nemen graag jouw haar en hoofdhuid onder de loep tijdens een gratis hoofdhuidanalyse. Zo kunnen wij precies zien welke producten jouw hoofdhuid nodig heeft om weer gezond te worden, zodat je haar weer stralend en gezond wordt zónder ongemakken.

HOOFDHUIDANALYSE

Twijfel je of je last hebt van vet haar?
Vraag gratis de haar- en hoofdhuidanalyse aan.