Hoe kom je van roos af?

Last van jeuk op de hoofdhuid? Voel je schilfers in je haar plakken? Misschien heb jij last van hoofdroos. Een probleem waar zeker de helft van de mensen wel eens last van heeft, maar dat maakt het niet minder vervelend. Naast dat het erg jeukt, geeft het ook een ongemakkelijk gevoel. Dus je vraagt je vast af: Hoe kom ik van roos af? In deze blog geven we antwoord op al je vragen over roos. Wat is roos? Hoe ontstaat roos? Wat kan voor roos een oorzaak zijn? En natuurlijk: Hoe kom je van roos af?

Wat is roos?

Roos, ook wel bekend als hoofdroos, is de meest voorkomende vorm van hoofdhuidproblemen waar mensen last van hebben. Het kenmerkt zich door gelige, vettige schilfers die vast blijven zitten in het haar en op de hoofdhuid. Het is niet besmettelijk en heeft ook niets te maken met je persoonlijke hygiëne. Maar vervelend is wel. Dus wij begrijpen dat je denkt: Hoe kom ik van roos af?

Allereerst is het belangrijk om goed het verschil te kennen tussen de schilfers door roos of door een droge huid. Roos wordt namelijk vaak verward met ongemakken die een droge hoofdhuid met zich mee kan brengen. Bij roos zijn de schilfers vaak gelig van kleur en plakken ze aan de hoofdhuid vast. Bij een droge hoofdhuid zijn de schilfers wit van kleur, erg fijn en zitten ze los. De schilfers die ontstaan door een droge hoofdhuid vallen dan ook makkelijk op bijvoorbeeld je schouders. Hoe je van roos af komt is dus afhankelijk van de redenen waardoor jouw roos ontstaat.

Weet je niet zeker of je nu last hebt van roos of van een droge hoofdhuid? Maak een afspraak voor een gratis hoofdhuidanalyse bij een haar & hoofdhuidspecialist van Berino. Met de Mediscope nemen we jouw hoofdhuid onder de loep en kunnen wij precies zien wat jouw roos oorzaak is. 

hoofdroos

Hoe ontstaat roos?

Mensen die last hebben van roos, hebben last van hoofdhuidcellen die zich te snel vernieuwen. Bij een gezonde hoofdhuid vernieuwen de hoofdhuidcellen zich continu. De huidcellen delen zich en vormen een nieuwe laag. De oude cellen gaan dood en laten los. Deze cellen zijn zo klein dat we ze niet met het blote oog kunnen zien. Bij mensen met roos delen de cellen van de huid zich twee keer zo snel. Hierdoor worden er te veel huidschilders tegelijkertijd losgelaten. De cellen plakken aan elkaar vast en vormen zich tot zichtbare schilfers in het haar of op de hoofdhuid.

Roos wordt vaak gezien als een milde vorm van seborroïsch eczeem. Seborroïsch eczeem is een milde vorm van eczeem waarbij jeuk, roodheid en schilfers ontstaan in het gezicht. De oorzaak van roos is dan ook hetzelfde als bij seborroïsch eczeem, alleen zijn de klachten bij roos minder heftig. Je kunt het herkennen door dat bij roos door seborroïsch eczeem er vaak ook schilfers in bijvoorbeeld de wenkbrauwen te zien, in plaats van alleen in het haar of op de hoofdhuid.

HOOFDHUIDANALYSE

Twijfel je of je last hebt van seborroïsch eczeem? Tijdens een gratis haar- en hoofdhuidanalyse kunnen wij met de Mediscope vaststellen wat de oorzaak van jouw problemen zijn zodat wij jou goed kunnen helpen met de vraag: Hoe kom je van roos af?

roos

Wat is de oorzaak van roos?

Wat precies de oorzaak van roos is, is moeilijk vast te stellen. Toch zijn er een aantal factoren die invloed lijken te hebben op hoe roos ontstaat.

 

  • Stress
    Stress is geen directe oorzaak van roos, maar het kan het wel verergeren. Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam meer testosteron en cortisol aan. Deze hormonen hebben invloed op de talgproductie. De conditie van je hoofdhuid kan hierdoor uit balans raken waardoor er meer roos kan ontstaan.

 

  • Voeding
    Zoals bij veel huidklachten is voeding ook een mogelijke roos oorzaak. Wist je dat roos kan verergeren door ongezond eten? Veel suiker en koolhydraten zorgen voor een piek in het hormoon insuline, wat weer kan zorgen voor een overproductie van talg. En je raad het al: met mogelijk roos tot gevolg.

 

  • Gevoeligheid voor verzorgingsproducten
    De verzorgingsproducten die je gebruikt voor je haar, hebben veel invloed op de conditie van je haar. Zo kan is het gebruiken van een te agressieve shampoo een mogelijke roos oorzaak. Ook hard water met veel kalk en agressieve stylingproducten kunnen een oorzaak van roos zijn. Vermijd verzorgingsproducten die uitdrogende stoffen bevatten zoals bijvoorbeeld alcohol.
  • Te weinig je haar wassen
    Hoe je om gaat met je wasbeurten kan ook een mogelijke roos oorzaak zijn. Het is belangrijk dat je je haren vaak genoeg wast om te voorkomen dat vet, olie en stylingproducten zich ophopen in je haar. Hierdoor kan je hoofdhuid namelijk geïrriteerd raken met roos tot gevolg. Was je haar daarom minimaal 2 tot 3 keer per week.

Hoe kom je van roos af?

Roos is gelukkig goed te behandelen. Het is belangrijk om de juiste producten te gebruiken zodat de roos verdwijnt en de hoofdhuid weer in balans komt. Tijdens een gratis haar- en hoofdhuidanalyse kijken de haar- en hoofdhuidspecialisten van Berino met de Mediscope naar jouw haar en hoofdhuid. Zo weten onze specialisten precies wat jouw hoofdhuid nodig heeft om weer gezond te worden. Op basis van deze analyse geeft de specialist advies over een behandelplan met bijbehorende producten die passen bij jouw situatie. Op deze manier kunnen wij je precies antwoord geven op de vraag: Hoe kom je van roos af? Neem contact met ons op of maak gelijk een afspraak voor een gratis haar- en hoofdhuidanalyse.

Maak afspraak