Haaruitval: Wat is de oorzaak?

De oorzaak van haaruitval kan verschillende redenen hebben. Haaruitval komt bij iedereen voor. Vaak merken we er zelf helemaal niks van omdat het haar tijdens het uitvallen gewoon nog doorgroeit. Naast dat haaruitval dus heel normaal is, kan het ook een andere reden hebben. Van acute haaruitval tot genetisch bepaalde kaalheid en wat je eraan kan doen, je leest het allemaal in deze blog.

Reden haaruitval

Eén van de oorzaken van haaruitval is dat het helaas genetisch bepaald kan zijn. Kaalheid komt dan ook vaak voor in families. Deze vorm van haaruitval wordt ook wel Alopecia Androgenetica genoemd. Er is geen sprake van plotselinge haaruitval, Alopecia Androgenetica heeft vaak een natuurlijk verloop. Deze genetische vorm van haaruitval komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en begint op de kruin en boven de slaap.

Verlies je meer haar dan normaal en is je haar voelbaar dunner aan het worden? Dan is er sprake van een andere oorzaak van haaruitval namelijk; diffuse haaruitval. Deze vorm van haaruitval komt voor over de gehele hoofdhuid en is vaak tijdelijk. Het haar groeit in de meeste gevallen weer volledig terug. Deze oorzaak van haaruitval kan komen door het gebruik van geneesmiddelen die haaruitval versterken, een schildklieraandoening, zwangerschap of door een tekort aan ijzer.

Acute haaruitval

Een welbekende reden van haaruitval is door het gevolg van chemotherapie. In de meeste gevallen valt bij deze behandeling tegen kanker, het haar vaak in zeer korte tijd volledig uit. Na de behandeling, of soms zelfs tijdens, groeit het haar wel weer terug. Maar je moet niet raar op kijken als je haar er anders uit ziet dan je gewend was. Het haar kan na de chemo namelijk in een totaal andere kleur en/of structuur terug groeien. Verlang je tijdens de periode van haarverlies toch naar een kapsel wat bij je past? Werp dan ook eens een blik op onze pagina met haarwerken.

Let op! Zet je medicijnen niet direct aan de kant. Doe dit altijd in overleg met je huisarts.

Plotselinge haaruitval

Plotselinge haaruitval is ook een veelvoorkomende oorzaak. We spreken dan van Alopecia Areata. Deze oorzaak van haaruitval is zeer acuut en begint met grote kale plekken op de hoofdhuid. Dit komt vaak voor in combinatie met een stoornis in het afweersysteem. Alopecia Areata behoort dan ook tot de auto-immuunziekten waarbij de haarwortelzakjes de groeiende haren aanvallen en afstoten. Het weet zich over het hele lichaam te verspreiden en kan zelfs de wimpers, wenkbrauwen én nagels aantasten.

oorzaak haaruitval

HOOFDHUIDANALYSE

Zeker weten of jouw klachten met Alopecia Areata overeenkomen? Vraag kosteloos de haar- en hoofdhuidanalyse aan.

Het haar op spanning

Haren zijn sterker dan we denken. Hier is zelfs onderzoek naar gedaan door Wen Yang. “Dankzij de complexe structuur kunnen 500 tot 1000 mensenharen het gewicht van een mens dragen” vertelt Yang. Zelfs Rapunzel begint nu opeens zeer realistisch te lijken. Maar haren hebben ook een breekpunt. Wanneer er te veel kracht op de haren staat door het bijvoorbeeld te strak op te steken of te vlechten, is de kans dat het haar uitvalt aanzienlijk groter dan wanneer je er geen, of minder, druk of spanning op uitoefent.

Haaruitval door hoofdschimmel

Een andere oorzaak van plotselinge haaruitval kan een hoofdschimmel zijn op de hoofdhuid. Op je (hoofd)huid bevindt zich een vetlaagje dat je huid beschermd tegen bacteriën van buitenaf. Wordt dit vetlaagje aangetast, bijvoorbeeld door het gebruik van de verkeerde producten, ophoping van haarproducten of ziekte? Dan kan hoofdschimmel zich vestigen op de hoofdhuid, met plotselinge haaruitval als gevolg. Een vervelend probleem waarbij het erg belangrijk is dat het goed behandeld wordt! Een hoofdschimmel die niet goed behandeld kan de hoofdhuid dusdanig beschadigen dat er op die plekken geen haar meer terug kan groeien.

Trauma als oorzaak

Wist je dat je mentale gesteldheid veel invloed kan hebben op haaruitval? Mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt kunnen last krijgen van haaruitval. Je haar kan namelijk beschadigd raken en uitvallen als gevolg van een trauma en stress. In sommige gevallen vertaalt het trauma zich in dat mensen bewust hun haren uit trekken. Dit wordt ook wel Trichotillomanie genoemd. Deze oorzaak van haaruitval valt in de meeste gevallen onder een obsessieve-compulsieve stoornis waarbij mensen simpelweg niet van hun haar kunnen afblijven.

Ook kan je haar gestrest raken door externe invloeden. Deze oorzaak van haaruitval wordt Alopecia Traumatica genoemd. Denk bijvoorbeeld aan verbranding van het haar waardoor het afbreekt. Het haar kan echter wel hersteld worden zodat het op een normale manier terug kan groeien. Is er sprake van littekenvorming op de hoofdhuid? Dan zal het haar moeite hebben om op deze plekken terug te groeien.

Deze twee oorzaken hebben dusdanige overlap dat de juiste haar- en hoofdhuidanalyse van essentieel belang is om verdere haaruitval te kunnen voorkomen. Maak een afspraak voor een gratis haar- en hoofdhuidanalyse en laat je adviseren door een haar- en hoofdhuidspecialist van Berino.

Haaruitval behandelen

De reden van haaruitval verschilt natuurlijk per persoon. Ieder haar is anders, iedere hoofdhuid ook. Zijn de klachten over haaruitval herkenbaar, of juist helemaal niet? Maak dan kosteloos een afspraak voor een haar- en hoofdhuidanalyse. Met de Mediscope kan er tot 200 keer worden ingezoomd op jouw haar en hoofdhuid en kan er aan de hand van de analyse door onze haar- en hoofdhuidspecialist een behandelplan opgesteld worden om jouw haar of hoofdhuidprobleem effectief aan te pakken.

Afspraak maken
oorzaak haaruitval

Haarwerken

Het is dus belangrijk dat de verschillende oorzaken van haaruitval wordt onderzocht en behandeld. Maar we begrijpen dat dunner worden haar of kale plekken voor veel onzekerheid kan zorgen. Wist je dat er verschillende mogelijkheden zijn op het gebied van haarwerken? Zo hoef je niet altijd een compleet haarwerk aan te schaffen, maar kun je ook je haar aanvullen met haarstukjes. Klik hier om meer te lezen over de mogelijkheden of maak direct een afspraak!