Shilipi Khetarpal, een dermatoloog bij de Cleveland Clinic, verklaarde: “We zien patiënten die twee tot drie maanden na de corona last hebben van overmatig haaruitval. De oorzaak is waarschijnlijk “Telogeen Effluvium”, een aandoening die tijdelijk haarverlies veroorzaakt.
Hoe ontstaat Telogeen effluvium?
Het is eerst belangrijk om te weten dat de haargroeicyclus in fasen verloopt. De cyclus start met de groeifase (anagene fase) gevolgd door de overgangsfase (katagene fase) en de rustfase (telogene fase). Aan het eind van de rustfase valt het haar uit. In de haarfollikel is dan al een nieuwe haar aanwezig, deze is in de groeifase en groeit na ongeveer drie weken door de huid heen naar buiten. Het haargroeiproces begint dan weer van voren af aan. De groeifase op de behaarde hoofdhuid duurt 4 tot 7 jaar en het haar groeit gemiddeld 1 cm per maand is. De overgangsfase duurt ongeveer 2 weken en de rustfase 3 tot 4 maanden. Aan het eind van de rustfase laten de haren gemakkelijk los en vallen spontaan uit of laten los door kammen, borstelen of wassen.
Normaliter verliest een volwassene gemiddeld 50 tot 100 hoofdharen per dag en verkeert ongeveer 80 tot 90 procent van alle hoofdharen zich in de groeifase. Er kunnen zich bepaalde gebeurtenissen voordoen die een grote impact hebben op het lichaam. Denk hierbij aan een operatie, trauma, een infectie of hoge koorts, waardoor haren stoppen met groeien en direct overgaan naar de telogene fase, waarna ze vervolgens gaan uitvallen. Dit type haaruitval wordt telogeen effluvium genoemd.
Bij Berino Care zijn we gespecialiseerd in haar- en hoofdhuidproblemen. U kunt bij ons kosteloos een afspraak maken voor een haar- en hoofdhuidanalyse en ontvangt daarbij een advies afgestemd op uw haar en hoofdhuid.